| |
catalina.george

Data înscrierii: 29/Mai/2007
Locație: Bucuresti
|
|
|
|
Probabil, cosmin, ca asupra noastra mai functioneaza inca isteria informationala. Ne loveste informatia, poc! ni se umezesc ochii, "saracul de el", apoi ne uitam in jos nu din cauza lacrimilor de solidaritate, ci ca ne simtim stinjeniti pentru ca nu l-am citit mai deloc pe defunct. Dar la noi, astia care ne mai rupem des'tele pe tastatura sau cu pixul, ne impresioneaza si asa, dintr-un "atasament" de breasla. Acum, problema ramine daca cititorii intr-adevar se lasa impresionati intr-atit de moartea unui scriitor ca sa-i ia imediat cartile la devorat dupa ce au citit stiri despre inmormintarea lui.
Din pacate, in Romania, scriitorul fara functii publice si fara mediatizare la tv si/sau pentru altele decit literatura (vezi Ana Blandiana, pe filiera disidenta, de ex). Acum, intrebarea-i daca si pe astia, mediatizatii prin alte canale si pentru altele ii citeste cu adevarat publicul sau doar se uita la ei la tv.
Uitati, apropo de cit de mediatizat este un scriitor, chiar si la moarte.
La "Evenimentul zilei", cind am vrut sa le dau articol despre Gheorghe Craciun, despre a carui moarte am aflat la metrou in dimineata aceea, primind telefon si de la Iulia Popovici, si de la Carmen Musat, ei, nu am putut da decit o stire. Nu era un subiect de articol mare. In schimb, cind a murit Alexandru Condeescu, s-a facut articol. Cit de drept o fi si cit ar fi pierdut ziarul in vinzari daca scriam despre Gheorghe Craciun nu stiu.
Acum trebuie sa fac gestul acela de care vorbeam la inceput: sa ma uit in jos si sa recunosc ca nu l-am prea citit pe Craciun. Insa l-am intilnit si ascultat in diferite ocazii, iar omul m-a impresionat.
whatever, frumoasa postarea ta. Vad ca a prins, la firile de adolescenti usor impresionabili si, probabil, inca neintoxicati cu totul ca sa creada ca-i uncool sa asculti ce spune un profesor despre scriitor, ce zicea profa voastra despre cum scriitorii nu mor niciodata.
Ma gindesc ca n-ar trebui sa fie pentru nicicare dintre noi mai dureros cind moare un scriitor decit cind moare un alt om. O fiinta umana este o fiinta umana, indiferent de extra-valoarea pe care i-o atribuim noi.
Ma mai gindesc si ca, apropo de scriitori care se retrag in glorie sau care au murit, nu mai exista varianta a "ce capodopere ar mai fi putut crea". Avem de la ei ce au dat si nu stim ce ne-ar mai fi putut da. Varianta asta pur si simplu nu exista.
|
|