Autentificare Mesaje private Grupuri Profil Înregistrare Membri Căutare FAQ

Festivalul de literatura Savarsin- Daniel Vighi
Pagina 1 din 1

Răspunde la subiect
Crează un subiect nou

ovia.herbert
Site Admin

Data înscrierii: 29/Mai/2007
Locație: Bucuresti

Festivalul de literatura Savarsin- Daniel Vighi

am gasit pe blogul lui daniel vighi un post despre festivalul de literatura de la savarsin. si cred ca merita putina atentie. de aceea il las pe vighi sa ne vorbeasca:

Ca lumea!

În 15 septembrie la Festivalul de literatură din Săvârșin, din preajma castelului regal, au primit premii de poezie trei autori tineri: Miruna Vlada, Radu Vancu și Ștefan Manasia. Diferă uni de alții și au o poezie excelentă ca mulți dintre tinerii poeți ai ultimilor ani. Sunt viguroși, autentici, antilirici, regăsești în scrierile lor angoasele, stresul, greața și lehamitea de azi filtrate printr-un limbaj care nu-ți lasă nici un moment răgaz de bleojdeală. De spleen. De reverii bine știute.

Premiații sunt interesați de lumea din preajmă. Urgențele lor sunt și ale noastre numai că noi nu le spunem de fiecare dată dintr-un soi de pudoare literar-artistică. Scrierile celor trei s-au petrecut, alături de ale altor juni la Atelierul de creație de acolo, susținut logistic de Vasile Dan, redactorul șef al revistei din Arad și al filialei Uniunii Scriitorilor. Plictiseli și dificultăți organizatorice pe care le anunț din respect pentru faptul că Vasile le-a învins și ne tot cheamă la asemenea întruniri. Au mai fost redactorul șef Ioan Moldovan de la Familia, poetul și eseistul Traian Ștef, tot de acolo, Adrian Popescu, șeful revistei Steaua, și tinerii care au dat sarea și piperul, tensiunea și altitudinea provocatoare a întâlnirii. Pe lângă cei trei i-am revăzut pe Bogdan Crețu, pe Bogdan Perdivară, pe Vasile Leac. Cei trei laureați mânuie o sintaxă care mă îndeamnă la comparații jazzistice în acord cu ultimele audiții live de care am avut parte. Miruna a citit un poem care împrumută tema unui film franțuzesc al cărui regizor îmi scapă acum. Un film groaznic, grețos, ultimativ, rafinat. Trei inși care se sinucid mâncând. Așa și poemul Mirunei, e un fel de scufundare fără speranță în bolgiile mestecatului pe o sintaxă care-mi amintește de vioara lui Jean Luc Ponty în momentul când s-a dezlănțuit noaptea – în Pădurea Verde la marginea Timișoarei, la Festivalul Plai – în cascade retorice susținute de ritm și contratimpi aspri. Radu Vancu e mai reținut: are dreptate Bogdan Crețu când zice despre distilări mai intelectualiste. El mi-a amintit de incursiunile unui saxofonist cu care am fost coleg la Akademie Solitude Stuttgart și pe care l-am ascultat într-o intempestivă echilibristică între jazz și sound-uri din tradițiile muzicii clasice. Cât despre Ștefan Manasia, a cărui poezie o știu de pe la Sibiu, e năvalnică, demolatoare, în ritmuri de blasfemii cu Pronia, în vocabule și incantații răsturnate care sună ca într-o Biblie răsucită nervos și necanonic. Ceva asemenea zice marele saxofonist Jan Garbarek în Parce mihi, Domine! Sau, și mai și, în momentele în care se înhăită muzical cu Ravi Shankar: condiment oriental și cețuri nordice. Ca lumea! Felicitări premianților!

Daniel Vighi

cu aceasta ocazie recomand cu caldura si interes parcurgerea blogului. cu privirea si mintea din dotarea fiecaruia http://danielvighi.ro/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

MesajLun Sep 24, 2007 4:50 am
Răspunde cu citat (quote)
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

Crează un subiect nou
Răspunde la subiect
Pagina 1 din 1

Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum