Autentificare Mesaje private Grupuri Profil Înregistrare Membri Căutare FAQ

de la glossy la trash - Stefan Manasia (Tribuna)
Pagina 1 din 1

Răspunde la subiect
Crează un subiect nou

ovia.herbert
Site Admin

Data înscrierii: 29/Mai/2007
Locație: Bucuresti

de la glossy la trash - Stefan Manasia (Tribuna)

de la glossy la trash și de la elite la elitre / de Ștefan Manasia

Joi 5 iulie a.c. filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor a lansat, printr-o inedită ceremonie... gastronomică, antologia Literatura tânără 2007, volum alcătuit de Irina Petraș. Dacă bucatele gătite de scriitorinci cu „ștate” vechi (Ion Mureșan, Ruxandra Cesereanu) sau mai noi (Lucia Dărămuș) au fost găsite – de un juriu ad-hoc – savuroase cu toatele, unele chiar geniale (Vulpoiul cu pene de argint, mîncare tradițională vietnameză, realizată cu ritm & rimă de-un celebru optzecist), calitatea antologiei oferite de USR (ca ultim efort de creditare a Colocviului Național al Tinerilor Scriitori din 3-4 mai) lasă pe alocuri de dorit. Așadar, plusuri și minusuri:

La plusuri am reținut, fără efort, acuratețea întocmirii fișei (auto)biobibliografice a participanților, spațiul generos unde fiecare a fost tipărit. De asemenea, inspirată a fost „scindarea” cărții în 2 capitole: Manifeste, atitudini, perspective, opinii, arte poetice și alte păreri versus Texte: poezie, proză, teatru, eseu. Prima secțiune legitimează, altfel decît am fi obișnuit, volumul, dîndu-i – text după text – un aer profetic (Gelu Vlașin), raționalist & hîtru (Radu Pavel Gheo, Ioana Cistelecan), frivol & glossy (V. Ernu), erudit (Mihaela Ursa, Cătălin Ghiță), underground (Mihai Vakulovski), teoretic (Alexandru Matei, Alex. Cistelecan), programatic (Răzvan Țupa), mistificator (Mihai Iovănel), confesiv (Șerban Axinte, Dragoș Varga, Luminița Marcu, Bogdan Crețu, Anca Hațiegan), justițiar (Radu Vancu, Tudor Crețu), împotriva „obscurantismului” (Andrei Terian, Alex Goldiș), comparatist (Cosmin Ciotloș)...

Dintre minusuri sare-n ochi reproducerea defectuoasă a fotografiilor. Lipsa minimei selecții a autorilor, mai cu seamă în a doua parte. Chestiunea-i asumată franc de Irina Petraș în textul introductiv, intitulat Câteva precizări: „Nu este o antologie în sensul sobru și tradițional al termenului, căci nu alege și nu selectează mai mult decît au făcut-o Caietele”, dorindu-se „un soi de oglindire «barocă» – aglomerată, parțială, fragmentară, inegală – a literaturii tinere a momentului”. Nu știu dacă, disculpîndu-ne de la bun început, ne va fi iertată pozna includerii unor mediocrități sau grafomani (Victor Constantin Măruțoiu sau Darie Ducan sînt doar cîteva nume) în corpusul antologiei.

Mie unuia sentimentul de „cooperativă” cu de toate pentru toți – și elixiru` tinereții și poetry și eseuașe și jerseuașe sau chiloți – mi se accentuează de la prima pînă la ultima filă a volumului editat de Casa Cărții de Știință.

Rămîn, după lectură, cu impresia, puternică, a descoperirii cîtorva scriitori, mai tineri sau mai puțin tineri (pentru că și criteriul vîrstei e folosit aici cu variabilitate meteorologică), dar și cu retina zgîriată de semnături pe texte care nu aveau ce căuta în nicio antologie de literatură bună.

Hai să fim un pic mai elit(r)iști!

PS: Poate că va fi regîndit și proiectul ediției de anul viitor a Colocviului Tinerilor Scriitori, indiferent de noua locație, insistîndu-se pe calitate în defavoarea cantității, pe reprezentativitate, alcătuindu-se un program mai flexibil, fără teme impuse de un „centru de comandă”. Regîndirea centrului de comandă pe model rizomatic. Poate că astfel se va ajunge la a nu se mai discuta pe hectare de pagini, în viitoarea antologie, lupta dintre bătrîni și juni, statutul tînărului scriitor ș.a.m.d.

MesajDum Sep 16, 2007 3:13 pm
Răspunde cu citat (quote)
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat

Estragon

Data înscrierii: 30/Mai/2007

Intr-adevar

De acord cu ce spune S.Manasia. Cu toate aste, Ovia..pentru muritorii de rand care au aparut si ei pe acolo.. exista vreun exemplar? Smile sa le las nepotilor dupa moarte. Smile))

MesajLun Sep 17, 2007 1:24 pm
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger

blackriver

Data înscrierii: 18/Sep/2007
Locație: Orasul

nu cred ca e nimeni pe forum-urile astea...
ma insel?

MesajJoi Sep 20, 2007 8:48 pm
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului Codul Yahoo Messenger

catalina.george

Daca toti intra ca tine, blackriver, si spun ca nu e nimeni pe forumurile astea, asa va fi. Multumim ca ne arati ceea ce deja stim.
Cine vrea cu adevarat sa construiasca un forum cred ca arata in primul rind ca are ceva de zis. Daca nu, nu. Nu-in gaura in cer.
Totusi, daca te-ai inscris, poate ai ceva de zis. Am incredere ca, daca ne vom intilni mai multi care avem ceva de zis aici, va fi lume pe forumurile astea.

MesajJoi Sep 20, 2007 9:13 pm

blackriver

Data înscrierii: 18/Sep/2007
Locație: Orasul

pai am zis pe forumul mixuri... am postat chiar cateva texte. ce mai face robert? ca m-a rugat sa postez cate ceva...
valentin nicolae
alexandria

MesajJoi Sep 20, 2007 10:05 pm
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului Codul Yahoo Messenger

catalina.george

Bine ai facut ca ai spus acolo. Totusi, cu o postare si inca una in care spunem "vai, dar aici n-avem public" nu vom face nimic pe acest forum, nu crezi? Uite, de exemplu noi acum stam si rulam discul pe melodia asta tocita, fara sa vorbim deloc la subiect, nu-i asa, vali? Motiv pentru care voi si muta aceasta parte a discutiei.
Poate comentezi si tu textele altora. Ar fi ca o invitatie din partea ta sa le comenteze si ei pe ale tale. Pentru ca, la urma urmelor, existenta unui forum depinde de relatiile pe care si le creeaza (sau nu) utilizatorii lui.

MesajJoi Sep 20, 2007 10:15 pm

Crează un subiect nou
Răspunde la subiect
Pagina 1 din 1

Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum